Søg

Brug krudt på vandforsyningen

Vi er gået ind i årets sidste kvartal og for manges vedkommende betyder det at tiden for at udfærdige det kommende års budget nærmer sig. Det betyder samtidig at det er nu der skal prioriteres plads i budgettet til kommende investeringer eller udbedringer af nuværende inventar i kvægstalden – for eksempel vandforsyningen.

Der en række anbefalinger til sikring af vandforsyningen:

Vandoptaget er medbestemmende for tørstofoptaget og dermed grundlaget for mælkeproduktionen – og vandforsyningen er derved værd at bruge krudt på. Anbefalingen er at få tjekket op på vandforsyningen hen over vinteren, så I på bedriften kan gå ind i den varme periode velvidende at køerne har de allerbedste forudsætninger for at opretholde et tilstrækkeligt vandoptag.

En mangeårig tilbagevendende udfordring

Ikke overraskende består mælk af op imod 90% vand og det har derfor en central rolle i opretholdelsen af mælkeproduktionen. Vandoptaget er afhængigt af temperaturen og mælkeydelsen. En ko der producerer 40 kg mælk ved 11-20° C vil have et vandoptag på omkring 120 liter imens samme ko ved en temperatur på mellem 21-25° C vil forbruge omkring 145 liter vand pr. dag inkl. vand i foderet. Køer har en drikkehastighed på 12 liter pr. minut i et kar og det stiller store krav til vandflowet hvis der blot står få dyr rundt om vandkarret. Vandforsyningen til hvert vandkar bør ligge på 20 liter pr. minut, sådan der i spidsbelastningsperioderne omkring malkning, rengøring af malkestald og for vandkar med stor kotrafik stadig er kapacitet til at holde vandkarrene fulde.

Anbefalinger til sikring af tilstrækkelig vandforsyning

Det er svært at opnå et tilstrækkeligt vandflow i vandkopper og det anbefales derfor at tilbyde mindst 10 cm vandspejl i længden pr. ko med mulighed for at dyppe mulen 3-4 cm ned i vandet. Vandkarrets højde har desuden en betydning, da koen suger vandet op og en for høj placering vil hæmme optaget. En placering på 50-70 cm over jorden, i forhold til en placering på 1 meter eller derover, er mest optimalt også selvom det kan betyde, at der havner flere gødningsrester deri. Det kan være incitamentet for at få skabt rutiner omkring vask af vandkar, sådan at de kontinuerligt rengøres og vandet konstant har et lavt bakterietal.

Af Naja Christensen Thomsen, praktikant, nact@velas.dk

Facebook