Søg

Non-GM omlægning

Er du en af dem, der har lagt om til non-GM-produktion pr. 1. januar 2021? Eller har du planer om det, så er der her et par vigtige punkter du skal være ekstra opmærksom på.

Alle foderlagre, hvor der har været opbevaret GMO-foder, skal rengøres inden levering af non GM/VLOG foder.

Rengøring – udfyldelse af skema 4.

Husk også det gælder alle de maskiner, der benyttes i forbindelse med udfodring.

VLOG mærkning af foder

Det er yderst vigtigt, at du ENTEN på følgesedlen ELLER indlægssedlen kan finde mærkningen VLOG. Står der f.eks. kun non-GM, kan du stadig bruge foderet, men skal udtage en prøve af partiet, som du skal opbevare i mindst 2 mdr. og mindst fra de sidste 3 leveringer.

Undtagelse af VLOG mærkning omfatter:

Få samlet følgesedlerne og indlægssedlerne

ALLE følgesedler skal kunne fremvises for ALT indkøbt foder – også sækkevarer.

Det gælder også det foder du har liggende, da du gik over til non-GM-produkt f.eks. kalvefoder eller sækkevarer, som ikke leveres så tit.

Husk alle følgesedler skal underskrives og opbevares i kronologisk rækkefølge.

Indlægssedler skal også kunne fremvises på alt indkøbt foder, og er sammen med din følgeseddel din dokumentation på, at foderet må bruges i en non-GM produktion.

Følgeseddel til venstre og indlægsseddel til højre. Forskellen på de to dokumenter er, at du som modtager skal sikre dig at få følgesedlen af vognmanden og udføre modtagerkontrol herpå vha. en underskrift. Følgesedlen følger foderet vej fra fodercentralen til din bedrift, imens indlægssedlen vider hvad det pågældende foder indeholder.

Alle Arla leverandører der ligger om til non-GM produktion fra 1. januar 2021 eller senere, vil i løbet af det første halvår 2021 få besøg af en rådgiver. Men vent ikke på vi kommer forbi – det er vigtigt, at du har styr på de ovennævnte punkter, da vi IKKE kan hjælpe med noget, der skulle have været gjort.

Er du i tvivl om noget så tøv ikke med at tage fat i os.

Sjælland:
Jens Hemming Madsen, 2174 9188, jhm@vkst.dk

Fyn:
Inger-Marie Antonsen, 2423 2544, ima@velas.dk

Jylland:
Christina Bergstrøm Nielsen, 2146 8614, cbn@velas.dk
Ove Rugager Madsen, 4036 4746, orm@velas.dk
Masja Reinhard, 2519 5531, mare@velas.dk

Facebook