Orientering fra L&F Kvæg vedr. bluetongue i Danmark
Til venlig orientering fra L&F Kvæg
Fredag 9. august blev det første tilfælde af bluetongue i Danmark i 15 år bekræftet på en sønderjysk fåre- og kødkvægsbesætning. Status torsdag den 15. august er, at der nu er fem bekræftede tilfælde, fire i fårebesætninger og ét kviehotel. Der er flere mistanker som undersøges, inklusiv en på Sjælland.
Det var desværre forventet, at der ville komme udbrud af sygdommen i løbet af året, efter den brød ud i Holland, Belgien og Tyskland sidste år.
Det er alvorligt for de landmænd, hvis besætning bliver ramt og det er alvorligt for de eksportører, der lever af at flytte disse dyr. Ydermere er det svært for den enkelte landmand at begrænse smitten og vi kan i disse dage se, at der indløber mistanker om bluetongue smitte over hele landet.
Smitten overføres og breder sig med små mitter, der bider køer, får og andre drøvtyggere, og mitterne kan spredes over 100 km med vinden. Derfor er det ikke fysisk muligt at forhindre smittespredning.
Sygdommen kan være alvorlig for de enkelte dyr, der smittes, men det er ikke alle smittede dyr, der påvirkes alvorligt. Mange dyr viser ingen tydelige kliniske tegn. Derfor skal man som landmand tage det roligt, men være ekstra opmærksom på sine dyrs helbred.
Anderledes end ved seneste udbrud
Sygdommen har ændret status i EU siden det seneste danske udbrud i 2007-08, og derfor skal den håndteres anderledes end dengang.
Det er også en anden variant end vi så sidst og sygdomsbilledet er derfor heller ikke helt det samme. Særligt får rammes af kliniske tegn, og der er indikationer på, at de påvirkes mere af denne variant end sidst. Kvæget rammes i mildere grad.
Hvordan vi kommer til at håndtere dette udbrud, afhænger af den udvikling i smitten, som vi ser de kommende uger. Tilbage i 2007-2008, fik vi smitte i, i alt 15 besætninger. Danmark ligger på den nordlige grænse for sygdommens udbredelse, og vi går mod koldere tider, hvor mitterne forsvinder.
L&F har dog siden i vinter været i dialog med Fødevarestyrelsen samt de danske fåre- og gedeavlere for at være forberedt på et udbrud og derfor er meget afklaret på forhånd.
Ingen restriktioner på flytninger i Danmark
Udbruddet medfører ikke restriktioner på flytninger internt i landet mellem ikke-smittede besætninger. Det er derfor fortsat muligt at flytte kalve og kvier eller sende dyr til slagtning. Og der er heller ingen særlig risiko forbundet med afholdelse af dyrskuer, så længe de almene regler overholdes. Der gælder dog særlige vilkår, hvis din besætning er under mistanke eller konstateret smittet og i den forbindelse er underlagt offentligt tilsyn.
Eksporten
Eksporten af kalve og kvier til levebrug bliver automatisk stoppet når et land rammes af bluetongue. Det forberedende arbejde i foråret har derfor også været centreret om, hvordan vi håndterer eksporten i tilfælde af et udbrud.
Allerede den 15. august meddelte Fødevarestyrelsen, at der er åbnet for transport af levedyr igennem og til Tyskland, og at det dermed igen er muligt at eksportere dyr til Tyskland, Holland og Belgien . Læs nyheden her.
Genåbning af yderligere markeder er en top-prioritet i L&F’s dialog med myndighederne. og takket være vores forberedelser, har vi et godt overblik over situationen. Det må dog forventes at tage noget tid at få åbnet for eksport til 3. lande, og der kan være betingelser, som skal opfyldes for dyr og transporter.
Det kan derfor også være en god idé at overveje mulighederne for at afsætte disse dyr ad andre veje i mellemtiden.
Vaccination
Dialogen med myndighederne har udover eksporten også centreret sig om muligheden for vaccination.
Der er ikke en EU-godkendt vaccine på markedet endnu, men myndighederne kan give dispensation til anvendelse af de tre vacciner, der det seneste år er udviklet mod den aktuelle variant af bluetongue.
Vi samarbejder med Fødevarestyrelsen om, at der hurtigst muligt bliver en vaccine tilgængelig for de danske landmænd. Det er dog ikke sikkert, at en masse-vaccination er relevant på nuværende tidspunkt. Vaccination kan dog være interessant for nogle dyregrupper eller udvalgte dyr.
Mere information og webinar
Vi bliver hele tiden klogere på situation og sammen med Fødevarestyrelsen afholder Landbrug & Fødevarer et webinar mandag den 19. august kl. 15.00, hvor vi orienterer om seneste nyt. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål til myndighederne og L&F, Sektor for Kvæg.
I finder link til webinaret her: Webinar Orientering om Bluetongue situationen i Danmark (sli.do)
L&F henviser i øvrigt til Fødevarestyrelsen hjemmeside for generel information om situationen, og hvordan du som landmand skal forholde dig, hvis du har mistanke om at din besætning er smittet. Læs mere her
Derudover kan der findes information på L&F Sektor for Kvægs temaside Bluetongue (lf.dk) samt LandbrugsInfo Bluetongue hos kvæg og andre drøvtyggere (landbrugsinfo.dk)
I finder link til seneste L&F nyhedsbrev med information her: Bluetongue rammer Danmark (lf.dk)
Information om eksport til Tyskland Fødevarestyrelsen informerer om, at det nu er muligt at flytte drøvtyggere til og gennem Tyskland – Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Hvad skal man, som landmand være opmærksom på
- Man skal være særligt opmærksom på evt. sygdomstegn hos sine køer, får, geder eller andre drøvtyggere
- Man kan forsøge at holde dyrene indenfor, når de små mitter, der bærer smitten, er mest aktive ved skumringstid, men ellers er der ikke meget at gøre.
- Overvej alternative muligheder for opstaldning eller afsætning for at undgå overbelægning
- Undersøg forsikringsdækningen i det tilfælde, at der konstateres smitte i besætningen
Venlig hilsen
Ida Tingman Møller
Chefkonsulent, DVM
Sektor for Kvæg
M +45 2072 1336 | E idtm@lf.dk